Objawy OLEJE ROŚLINNE I RYBNE przyczny. Czym jest ich wpływ na zdrowie człowieka.Pod względem.

Czy pomocne?

Oleje roślinne i rybne leczenie

Definicja OLEJE ROŚLINNE I RYBNE: Tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety. Różny jednak jest ich wpływ na zdrowie człowieka.Pod względem chemicznym wśród tłuszczów wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe i nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak smalec, masło, słonina, łój zawierają w pierwszej kolejności nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze roślinne i rybne z kolei zawierają więcej kwasów nienasyconych.Ze względów zdrowotnych powinniśmy jadać raczej tłuszcze mające niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stwierdzono gdyż, iż nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na przyrost poziomu cholesterolu we krwi, zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i dolegliwości układu krążenia. Tłuszcze nienasycone zaś, zarówno jedno-, jak i wielonienasycone, chronią nas przed postępem chorób układu krążenia.Oleje roślinne Charakteryzują się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (wyjątkiem jest olej palmowy i kokosowy). Proporcje kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych z kolei są różne w zależności od gatunku oleju.Oleje roślinne jadalne otrzymuje się z orzechów, kukurydzy, słonecznika, oliwek, bawełny, nasion roślin strączkowych, krokosza farbierskiego, zarodków pszennych.Oleje z wiesiołka i ogórecznika (Borago officinalis) mają wykorzystanie głównie jako lecznicze preparaty farmaceutyczne.Ogórecznik lekarski Był już znany w starożytności, kiedy to dodawano jego liście i kwiaty do wina w celu wzmocnienia w żołnierzach odwagi przed walką. Uważano również, iż zjedzenie kwiatów tej rośliny poprawia samopoczucie. Współcześnie magiczna wiara w jego zdrowotne wpływ zdobyła naukową podbudowę. Wiadomo, iż liście ogórecznika zawierają witaminę C (około 17 mg/100 g produktu), karoten, śluzy i kwasy organiczne. Kwiaty natomiast są bogate w olejki eteryczne. Z nasion ogórecznika uzyskuje się olej będący składową wielu lekarstw. Preparaty zawierające wyciąg z ziaren mogą być służące pomocniczo (w okolicy leków konwencjonalnych) w leczeniu miażdżycy i w schorzeniach dermatologicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry, wyprysk atopowy, łojotokowe zapalenie skóry. Najczęściej podawany jest on doustnie, aczkolwiek w niektórych zmianach skórnych doktor może zalecić smarowanie zmienionych chorobowo miejsc. Oleje rybne Ryby morskie są źródłem bardzo cennych olejów. Znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed chorobami serca i problemami z układem krążenia, są również istotne dla rozwoju dziecka w momencie ciąży. Dlatego o wzbogacaniu diety w ryby muszą pamiętać kobiety ciężarne. Oleje rybne, używane do suplementacji żywności w formie preparatów, można podzielić na dwie kategorie: oleje z wątroby ryb, na przykład z dorsza, halibuta czy rekina (Somniosus microceppahalus), albo oleje produkowane z mięsa rybiego, na przykład sardeli i sardynek.Oleje uzyskiwane z wątroby ryb są nazywane tranem. W czasie ich otrzymywania są poddawane wielu zabiegom, na przykład odwanianiu, dodawaniu przeciwutleniaczy, w celu zabezpieczenia tłuszczu przed zjełczeniem.Tran z wątroby rekina grenlandzkiego Początkowo był służący jedynie w medycynie ludowej Skandynawii, później jego walory zdrowotne doceniono na całym świecie. Znajdują się w nim alkoksyglicerole - będące estrami alkoholu selachylowego, chimylowego i batylalowego. W organizmie występują one naturalnie w szpiku kostnym, wątrobie, śledzionie, krwinkach czerwonych i pokarmie kobiecym. Alkoksyglicerole mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, ogólnowzmacniające i wspomagające układ odpornościowy. Preparaty oleju z wątroby rekina grenlandzkiego sugerowane są w stanach rekonwalescencji, w przewlekłych zakażeniach, w okresie radio- i chemioterapii. Nadmierne spożywanie tranu może jednak wywołać przedawkowanie witaminy A, a u niektórych osób nawet podwyższyć poziom cholesterolu we krwi. Tran z wątroby rekina zawiera gdyż spore ilości witamin A i D (znacząco więcej niż oleje z mięsa rybiego), a zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych omega-3
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.