Objawy ZIOŁA NA BÓL BRZUCHA przyczny. Czym jest najczęstszych i powszechnych choroby.Ich powodem.

Czy pomocne?

Zioła na ból brzucha leczenie

Definicja ZIOŁA NA BÓL BRZUCHA: Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego są jedną z najczęstszych i powszechnych choroby.Ich powodem bywają błędy dietetyczne, czyli niewłaściwe i nieregularne odżywianie, zatrucia pokarmowe, stres, nadużywanie alkoholu, picie nadmiernych ilości mocnej kawy, palenie papierosów. Objawiają się zazwyczaj bólami żołądka, kurczami jelit, wzdęciami, zgagą, nudnościami, biegunką albo zaparciem.W leczeniu ostrych zaburzeń, o ciężkim przebiegu, kuracje ziołowe odgrywają tylko rolę pomocniczą. Z kolei w leczeniu dolegliwość doraźnych albo przewlekłych o niezbyt ciężkim nasileniu, zioła mają nieocenione znaczenie. Warto mieć w domowej apteczce: Miętę pieprzowąZawiera olejki eteryczne (głównie mentol), garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Surowcem leczniczym są liście. Zbiera się je z roślin, które jeszcze nie kwitną, suszy się możliwie błyskawicznie w zacienionym miejscu. Napary z mięty stosuje się w dolegliwościach żołądkowych, objawiających się bólami brzucha, wzdęciami, nudnościami, w nieżytach żołądka i jelit, w upośledzonym trawieniu ciężko strawnych pokarmów.Krwawnik pospolityRoślina rośnie na suchych łąkach, na miedzach, ugorach, leśnych polankach. Kwitnie od lipca do października. Do celów leczniczych ścina się ulistnione wierzchołki pędów. Ususzone należy trzymać w ciemnym, suchym miejscu. Krwawnik jest bogaty w flawonoidy, olejek eteryczny zawierający azuleny, garbniki organiczne, składniki mineralne, w tym miedź, związki gorzkie i witaminy C i K.Napary i wyciągi na zimno mają wykorzystanie w leczeniu zaburzeń trawienia, wzdęć, bolesnych skurczów jelit, nawykowych zaparć, a nawet w nieżytach przewodu pokarmowego połączonych z krwawieniem.Melisę lekarskąOdznacza się przyjemnym cytrynowym zapachem. Kwitnie od czerwca do września. Ziele, głównie liście, zbiera się w lipcu i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu.Roślina zawiera między innymi olejki lotne - cytrol, geraniol, limalol, garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy, w tym znaczące ilości miedzi. Melisę stosuje się w zaburzeniach żołądka na tle nerwicowym. Ma także lekkie działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.Czarną jagodęMa soczyste, ciemnofioletowe owoce, z sinawym nalotem. Jagody można zbierać w lasach prawie całej Polski, głównie w czerwcu. W ziołolecznictwie stosuje się zarówno owoce świeże, suszone i liście. Owoce zawierają kompleks związków antocyjanowych, pektyny, liczne garbniki, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy). Do celów leczniczych używa się owoców świeżych i suszonych. Działają zapobiegawczo, bakteriobójczo, ściągająco i łagodząco na błonę śluzową jelit. Jagody służące są także jako lek pomocniczy w leczeniu robaczyc - owsików i glistnicy ludzkiej.Kminek zwyczajnyJest rośliną dwuletnią. Dojrzewa w lipcu i wtedy ścina się go i wyłuskuje owoce.Kminek zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są karwon i limonen, flawonoidy, kwasy organiczne (kawowy). Surowcem leczniczym są owoce. Mają specyficzny, ostry zapach i gorzkawy, szczypiący smak. Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Jest także najlepszą przyprawą kulinarną, dodawaną do tłustych ciężko strawnych potraw. Jak stosować? Rozkurczający naparPłaską łyżkę suszonych liści mięty, łyżeczkę (do herbaty), melisy zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 20 min., a następnie przecedzić. Napar pić po pół szklanki, mocno ciepły po każdym obfitym posiłku. W najwyższym stopniu popularnym lekiem z mięty są krople miętowe. To jest nalewka na spirytusie zawierająca olejek mentolowy. Krople działają silnie rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, uśmierzają więc ból. Podaje się 20-30 kropli w kieliszku ciepłej wody.Uspokajająca nalewka50g świeżych albo suszonych liści melisy zalać 1 litrem białego wina. Odstawić w ciemne miejsce na 2 doby. Zlać do butelki z ciemnego szkła.Pić po 1 łyżce stołowej 2 razy na dzień przy nerwicowych kurczach żołądka. Nie podawać dzieciom przed 12. rokiem życia.Przecier z czarnych jagód1 kg czarnych jagód (mogą być mrożone), szklanka soku z czarnych porzeczek, 2 szklanki cukru pudru. Jagody umyć, odsączyć. Ucierać w kamiennej misce albo mikserze (wolne obroty) z cukrem, skrapiając etapowo sokiem z czarnych porzeczek. Gdy cukier dobrze się rozpuści, przecier przełożyć do małych słoików; mocno ubijać, by z wnętrza usunąć pęcherzyki powietrza. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. W przypadku biegunki dodawać po łyżce do gorącej słabej herbaty, przegotowanej wody albo rzadkiego kisielu.Napar wiatropędny1/2 łyżeczki mielonego kminku, płaską łyżkę koszyczków rumianku zalać ciepłą wodą. Postawić na gorącej płytce i zaparzać poprzez 30 min.. Przecedzić i pić ciepły po 1/3 szklanki 2-3 razy na dzień po jedzeniu w bolesnych skurczach jelit i wzdęciach
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.