Objawy DIETA PO OSTRYM ZAPALENIU TRZUSTKI przyczny. Czym jest wydzielanie do przewodu pokarmowego.

Czy pomocne?

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki leczenie

Definicja DIETA PO OSTRYM ZAPALENIU TRZUSTKI: Fundamentalnym zadaniem trzustki jest produkcja i wydzielanie do przewodu pokarmowego enzymów trawiennych i produkcja hormonów (z których główna jest insulina) i związków wpływających na czynność naczyń krwionośnych. Do najczęstszych schorzeń trzustki należą jej ostre i przewlekłe zapalenia. Możesz dowiedzieć się więcej o hormonach trzustki dzięki artykułowi Barbary Zalewskiej Wszelakie zakłócenia w pracy trzustki mogą doprowadzić do zaburzeń trawienia, a również do innych chorób, na przykład cukrzycy i schorzeń krążenia.Ostre zapalenie trzustki jest w większości przypadków wywołane chorobami dróg żółciowych, szczególnie kamicą żółciową, a również długotrwałym spożywaniem alkoholu. Dolegliwość ta występuje u ludzi w każdym wieku, aczkolwiek najwięcej przypadków notuje się po 50. roku życia. Współistnienie otyłości i hiperlipidemii również powiększa ryzyko zachorowania. Ostre zapalenie trzustki bazuje na uczynnieniu wytwarzanych poprzez nią enzymów trawiennych, które nie mogąc przedostać się do dwunastnicy w konsekwencji zablokowania ujścia przewodu trzustkowego, zaczynają działać już w obrębie narządu. Skutkuje to "samotrawienie" trzustki, komórki tego narządu (w odróżnieniu do komórek nabłonka jelita) nie są gdyż uodpornione na działanie własnych enzymów. dolegliwość objawia się w pierwszej kolejności nagłym bólem brzucha, etapowo narastającym, i wymiotami i nudnościami. Ostre zapalenie trzustki wymaga leczenia szpitalnego, nawet wtedy gdy nie ma burzliwego przebiegu. W trakcie ostrej etapy schorzenia stosuje się głodówkę, a następnie regularnie żywienie pozajelitowe.w momencie rekonwalescencji po ostrym zapaleniu trzustki możemy wyodrębnić trzy okresy różniące się rodzajem zalecanej diety. Główne zasady diety I moment rekonwalescencji Dieta jest wtedy w najwyższym stopniu restrykcyjna (trwa to ok. miesiąca). Pośrodku dnia powinno się spożywać 5 posiłków, lecz o małej objętości. Główne jest przestrzeganie odpowiedniej zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów. Dzienna racja pokarmowa powinna dostarczać ok. 2000 kcal. Głównym źródłem energii muszą tu być węglowodany w ilości ok. 345 g. Ograniczeniu z kolei (w porównaniu do diety człowieka zdrowego) powinna ulec zawartość tłuszczu - do 40 g (w diecie człowieka zdrowego około 70 g) i w mniejszym stopniu białka - do 65 g (w diecie człowieka zdrowego około 80 g). Wszystkie posiłki muszą być lekko strawne, nie obciążające przewodu pokarmowego. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze, przecieranie albo rozdrabnianie ugotowanych warzyw i owoców, pieczenie w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, smażenie na parze ( na przykład jajek). Nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu. Powinno się go dodawać po ugotowaniu albo pod koniec gotowania. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i silnych wywarów mięsnych. Istotny jest również sposób przyprawiania potraw. Poleca się wykorzystywanie jedynie przypraw łagodnych, takich jak cynamon, wanilia, majeranek, tymianek, bazylia, pietruszka i koperek. Ograniczeniu musi ulec liczba soli używanej do przygotowywania posiłków. Dieta powinna również zawierać mniej błonnika pokarmowego. Dlatego zaleca się wybieranie stosunkowo możliwości młodych warzyw, pomijanie warzyw zawierających wiele włókna (jak kapusta, seler), usunięcie pestek, obieranie warzyw i owoców. Grube kasze i makarony trzeba zastąpić drobną kaszą manną, krakowską i drobnymi makaronami. Należy również wykluczyć wszystkie produkty działające wzdymająco, ( na przykład warzywa kapustne i strączkowe. Dla zachowania odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie powinno wybierać się produkty chude, ( na przykład mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chude wędliny, ( na przykład drobiowe, a z mięs - cielęcinę, kurczaki, króliki, indyki. Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą znaleźć się w trzech podstawowych posiłkach i należy podawać je w tych ilościach, by nie przekroczyć zalecanej ilości białka i tłuszczu w diecie. Z napojów poleca się soki owocowe i warzywne, słabą herbatę. Mocna herbata i kawa może niestety znacząco zaostrzyć choroby, dlatego należy z niej zrezygnować. W okresie całego okresu rekonwalescencji obowiązuje również bezwględny zakaz picia alkoholu pod każdą postacią. II moment rekonwalescencji powiększa się liczba energii do 2200 kcal i liczba tłuszczu i białka w diecie. Pośrodku doby można spożyć 70 g białka i 50 g tłuszczu. W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania posiłków, tak by były one lekko strawne. Racja pokarmowa powinna być nadal rozłożona na 5 posiłków. Można zwiększyć liczba wytwórów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu. III moment rekonwalescencji Dieta powinna być taka jak w żywieniu człowieka zdrowego. Musi wobec tego pokrywać zapotrzebowanie danej osoby na energię i składniki odżywcze wedle obowiązującymi normami. Zaleca się wprowadzenie większego urozmaicenia w jadłospisach. Można jeść 4 posiłki zamiast 5 posiłków. Nie trzeba już ograniczać wytwórów będących dobrym źródłem błonnika. Owoce nie powinny być obierane przed spożyciem; ( na przykład pod skórą jabłek jest najwięcej witamin. Można również spożywać takie produkty zbożowe, jak pieczywo razowe i grube kasze i makarony. Jedynym ograniczeniem, które w dalszym ciągu powinno być służące, jest unikanie smażenia jako sposoby przyrządzania posiłków. Po wprowadzeniu diety tego typu należy zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się takie choroby, jak wzdęcia, lekkie bóle brzucha, kłopoty z wypróżnianiem. Jeśli gdyż się zdarzają, trzeba powrócić do poprzedniej diety. Powinno się ją wówczas stosować jeszcze poprzez przynajmniej miesiąc i dopiero później ponownie przechodzić etapowo na normalne żywienie. Należy cały czas pamiętać o o zakazie spożywania wszystkich gatunków alkoholu, w tym również piwa
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.