Objawy GLUKOZA przyczny. Czym jest około 100 g glukozy na dzień. W czasie gdy Europejczycy i.

Czy pomocne?

Glukoza leczenie

Definicja GLUKOZA: Najkorzystniejsza dla zdrowia i długowieczności jest dawka około 100 g glukozy na dzień. W czasie gdy Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym.Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie fundamentalne składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek albo deficyt energetyczny. Odbywa się tak dlatego, iż jest ona jedynym źródłem energii dla naszego mózgu.Niebezpieczeństwo - cukrzyca Poziom glukozy wzrasta przy przekarmieniu łatwo strawnymi węglowodanami - słodyczami i produktami mącznymi. Z układu trawiennego glukoza przenika do krwiobiegu. Przecukrzenie krwi zabija jej komórki. To jest sukces osmotyczny cukru - taki sam, który zabija bakterie w konfiturach i nadaje im wielomiesięczną trwałość. Gdyby organizm nie miał sprawnego systemu ochraniającego krew przed przecukrzeniem, to tabliczka czekolady zjedzona od razu - zabiłaby nas. Wspólnie z krwią glukoza trafia do trzustki, gdzie potęguje wytwarzanie i uwalnianie insuliny - hormonu regulującego gospodarkę cukrową - przenoszącego cukier z krwi do tkanek. Przy umiarkowanej podaży glukozy komórki trzustki reagują poprawnie - produkują i uwalniają insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża zdrowiu i życiu, gdyż komórki trzustki nie tracą czasu na wytwarzanie i powolne uwalnianie insuliny - rozpadają się i szybko wyrzucają zmagazynowane zapasy hormonu. Nadmiar glukozy niszczy komórki trzustki, które z upływem lat tracą umiejętność regeneracji. Trzustka osób starszych, przekarmianych węglowodanami, zawiera jedynie 30% stanu należnego komórek wytwarzających insulinę. W tej sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca.Uwaga - otyłość i miażdżyca! Insulina usuwa glukozę z krwi do tkanek. Przy umiarkowanym poziomie głównymi "konsumentami" glukozy pozostają wątroba i mięśnie szkieletowe. Gdy jednak poziom glukozy przekracza możliwości zagospodarowania jej poprzez te narządy, cukier trafia głównie do tkanki tłuszczowej. Ta kumuluje ją w formie tłuszczu zapasowego. Przekarmienie węglowodanami jest najczęstszą powodem rozwoju otyłości. Kiedy przecukrzenie jest tak spore, iż doprowadza do nagłego "wyrzutu" insuliny, glukoza znika w tkankach szybko. To doprowadza do paradoksu - we krwi rozpoczyna brakować glukozy. gdyż dotrzeć może ona do mózgu tylko z krwią, bez udziału insuliny, jej niedobór w krwiobiegu sprawia, iż głodzony jest mózg, dla którego cukier jest jedynym pożywieniem. Wilczy apetyt to nic innego jak sygnały alarmowe mózgu cierpiącego na niedostatek glukozy. Tak więc przekarmienie węglowodanami, paradoksalnie, doprowadza do częstego spożywania obfitych posiłków, mimo istniejącego już energetycznego przeładowania tkanek, a to dodatkowo sprzyja nadwadze i problemom zdrowotnym. Przed przecukrzeniem krwi broni nas główny konsument glukozy - wątroba. Przy umiarkowanym "dowozie" cukru wątroba przerabia go na pożyteczne dla zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie z kolei zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i cholesterol, które, przechodzą do krwiobiegu. Jeśli krew także jest przecukrzona, tłuszcz i cholesterol, pochodzące z wątroby, utleniane są w obecności glukozy i tworzą groźną dla zdrowia blaszkę miażdżycową. Przekarmienie węglowodanami jest więc nie tylko najczęstszą powodem otyłości, lecz również miażdżycy.Zabójcze wolne rodniki Przy znacznym przeładowaniu glukozą nawet wymienione systemy jej wątrobowej przemiany okazują się nieefektywne. Wątroba intensyfikuje więc spalanie cukru. Spalanie ma służyć zagospodarowaniu energii, wydobytej ze składnika odżywczego, na potrzeby mechanizmów życiowych. Co jednak robić z nadmiarem energii? Energię trzeba rozproszyć i usunąć poza organizm. Problem w tym, iż energia rozpraszana, w aktach metabolicznych, zwanych szlakami jałowymi, uszkadza struktury komórkowe. Wtedy powstają w nadmiarze niszczycielskie wysokoreaktywne molekuły - słynne wolne rodniki, zabójcze dla komórek.Komórki wątrobowe (hepatocyty) należą do populacji komórkowej odnawiającej się poprzez proste podwojenie - system charakterystyczny dla organizmów jednokomórkowych. Przeładowywana energią wątroba błyskawicznie traci potencjał życiowy. Liczba aktywnych komórek tego narządu dramatycznie spada. Niesprawna wątroba to kłopoty z gospodarką węglowodanową i inne, groźne, dla życia i zdrowia, problemy zdrowotne.Te same systemy rodnikowe, związane z rozpraszaniem energii, niszczą komórki innego poważnego konsumenta glukozy - tkanki mięśniowej. Generalnie, komórki tej tkanki mają sprawniejsze systemy regenerujące i obronne pod warunkiem, iż stymulowane są umiarkowanym wysiłkiem - treningiem rekreacyjnym. Jednakże przeładowanie glukozą przy opieszałości ruchowej (powszechny sytuacja leniwego łakomczucha), zabójcze jest również dla nich. Z wiekiem spada ich siła i masa, co edukacja ustala mianem uwiądu starczego. Uwiąd mięśniowy w dużej mierze odpowiada za schorzenia aparatu ruchu (zwyrodnienia, osteoporoza) i pogłębia otyłość i nietolerancję glukozy.Atak na kolagen Na skutek przeładowania glukozą najdotkliwiej cierpi tkanka łączna odpowiedzialna za młodzieńczy wygląd i wigor człowieka. Glukoza niszczy wytwór tej tkanki - substancję o znaczeniu najważniejszym dla zdrowia, młodości i życia - kolagen. Kolagen jest podstawą skóry, paznokci, włosów, wiązadeł, ścięgien, stawów, kości, naczyń krwionośnych i limfatycznych i mechanizmu naprawczego i układu odpornościowego. Nadmiar glukozy atakuje kolagen na drodze aż czterech systemów destrukcyjnych: nieprawidłowego sieciowania (uszkodzenie struktury) efektu rodnikowego (również uszkodzenie struktury), efektu osmotycznego (usunięcie stabilizującej jego struktury wody) i efektu mitogenetycznego (wymuszanie nadplanowych podziałów fibroblastów).Wytwarzaniem i naprawą kolagenu zajmują się komórki tkanki łącznej - fibroblasty. Wszystko wskazuje na to, iż właśnie w fibroblastach natura zamontowała biologiczny zegar, odmierzający czas naszego życia. system tego zegara jest tak dokładny, iż naukowiec badający próbkę tkanki łącznej jest w stanie określić wiek danej osoby z dokładnością do mniej więcej jednego roku. Za tezą zegara fibroblastowego przemawia również to, iż przewarzająca część zmian starczych jest efektem niesprawnej naprawy kolagenu. Zmiany starcze to: matowienie i wysychanie skóry, matowienie paznokci, matowienie i przerzedzenie włosów, celulit, zmarszczki, kruchość naczyń krwionośnych (wybroczyny skórne i siatkówkowe) zwyrodnienia stawów, zrzeszotnienie kości (osteoporoza), pochylenie i przykurczenie sylwetki, niedowidzenie, wzmożona podatność na dolegliwości. To, jak inicjalnie rozpoczną pojawiać się i nasilać te zmiany, jest ściśle związane z modelem żywienia.Pod prąd Jak dowiodły badania naukowe, zwierzęta, którym ograniczono o 50% pobór energii z pożywienia, żyły krócej. W odniesieniu do ludzi można tu się posłużyć odpowiednikiem - jeżeli nasze życie wyobrazimy sobie jako podróż samochodem, to szybciej ją przebędziemy, gdy rozwiniemy szybkość i zużyjemy więcej energii, z kolei długa podróż to mała szybkość i małe porcje energii. Otyli wyglądają starzej i krócej żyją - to prawda, którą powszechnie znamy. Możemy jednak przeciwstawić się nurtowi rzeki czasu, modyfikując naszą dietę. Główna tu jest normalizacja gospodarki węglowodanowej. Należy więc spożywać: warzywa, pełne (nieplewione) zboża i otręby, nasiona roślin strączkowych (fasolowych), owoce, odtłuszczony nabiał, ryby i chudy drób, napoje (tylko niesłodzone i niskocukrowe).Można także sięgnąć po preparaty o działaniu odmładzającym. Wprawdzie sporo dostępnych bez recepty tabletek reklamowanych jest jako środki odmładzające, jednak mało z nich legitymuje się rzetelnie potwierdzoną naukowo przydatnością. To są na przykład:wit. BT (L-karnityna) występuje głównie w mięsie, jest substancją najważniejszą dla gospodarki energetycznej i węglowodanowej, uzupełnia się jej niedobór tabletkami do ssania (lingwetkami). Kolagen występuje jedynie w artykułach pochodzenia zwierzęcego, hamuje destrukcję i sprzyja regeneracji tkanki łącznej, opóźnia mechanizmy starzenia. W aptekach można kupić kolagen farmaceutyczny

Lekarza zaleca: Glukoza

Definicja Zwyrodnienie Biodra I Kolana:
Co to jest zwyrodnieniowa jest najczęstszą chorobą stawów. Na skutek zwyrodnienia stawów co trzynasta osoba każdego dnia przyjmuje leki przeciwbólowe.mechanizm zwyrodnieniowy kości dotyka najczęściej sporych glukoza co znaczy.
Definicja Propolis - Kit Pszczeli:
Co to jest antybakteryjnie, regenerująco i znieczulająco.Kit pszczeli, a więc propolis, bywa także nazywany naturalnym pszczelim antybiotykiem.Wśród wytwórów pszczelich, takich jak miód czy mleczko pszczele glukoza krzyżówka.
Definicja Jak Przeżyć W Tropiku:
Co to jest pamiętajmy, tak aby dowiedzieć się, czy w państwie, do którego się wybieramy jest wymagane tak zwany Międzynarodowe Świadectwo Szczepień, bez którego nie można przekroczyć granicy niektórych krajów glukoza co to jest.
Definicja Stres - Co Z Nim Zrobić:
Co to jest poprzednim numerze, iż stres jest nieodłącznym elementem ludzkiej kondycji. Wywołuje go każda nowa przypadek, każde nowe zadanie. Nie można przeżyć życia bez stresów. Mówiliśmy także, iż stres ma glukoza słownik.
Definicja Kiełki, Zupki W Proszku, Jarmuż:
Co to jest potrzebuje świeżych witamin.Możemy np. wzbogacić dietę w kiełki, tym bardziej iż udaje się je wyhodować bez większych kłopotów we własnym domu. Kiełki zawierają sporo witamin, w szczególności C, B1 glukoza czym jest.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.
  • Dodano:
  • Autor: