Leczenie Jak przygotować soki z warzyw i owoców, aby zachować ich wartość odżywczą przyczyny. Co.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak przygotować soki z warzyw i owoców, aby zachować ich wartość odżywczą?

Definicja z ang. How to prepare juices from fruits and vegetables to preserve their nutritional value, z niem. Wie Säfte aus Obst und Gemüse zur Vorbereitung ihren Nährwert zu erhalten.

Co to znaczy: Idealnie wiemy, iż przez pasteryzowanie, gotowanie i inne mechanizmy utrwalania żywności, można pozbawić ją cennych składników mineralnych, witamin i wówczas ich wartość odżywcza będzie znikoma. Co zrobić, by zachować jak najwięcej tych cennych składników zawartych w owocach i warzywach? Poniżej podajemy pomocne wskazówki.
krok 1
Zawsze do sporządzania napojów powinniśmy stosować świeże warzywa i owoce. Surowe dokładnie myć przed obraniem.
krok 2
Do obierania, rozdrabniania używaj zawsze wyłącznie narzędzi nierdzewnych. Nie moczyć i nie przechowywać w wodzie obranych surowców.
krok 3
Napoje z suszonych owoców i warzyw należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli niezbędne jest ich wcześniejsze przygotowanie, po przygotowaniu przechowywać je w lodówce.
krok 4
Napoje gotowane sporządzać zalewając surowe warzywa i owoce wrzącą wodą. Gotować krótko i po ugotowaniu szybko wystudzić.
krok 5
Soki owocowe i warzywne spożywane w chłodnych porach roku, albo spożywane jako składnik codziennych posiłków, podaje się w temperaturze pokojowej a wybrane z nich na gorąco. Soki podawane dla ugaszenia pragnienia w upalne dni albo przy intensywnym wysiłku fizycznym podaje się dobrze schłodzone. Można je oziębiać, wstawiając naczynie z napojem do lodówki albo kostkami lodu przygotowanymi z przegotowanej wody.
krok 6
Dodatkami do napojów warzywnych mogą być słone paluszki, krakersy, grzanki, a do napojów owocowych – herbatniki, ciastka, czy biszkopty.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.