Objawy DIETA BEZMLECZNA przyczny. Czym jest alergiczne albo nietolerancje pokarmowe. Na alergię na.

Czy pomocne?

Dieta bezmleczna leczenie

Definicja DIETA BEZMLECZNA: Mleko i jego przetwory najczęściej powodują reakcje alergiczne albo nietolerancje pokarmowe. Na alergię na białko mleka krowiego cierpią najczęściej niemowlęta i małe dzieci. Alergia ta pojawia się u ok. 3% dzieci w wieku do 4 lat. Z biegiem czasu, jeżeli jest służąca dieta eliminacyjna bezmleczna, organizm rozpoczyna tolerować te produkty i ich spożycie przestaje wywoływać symptomy alergii. Mieszanki mlekozastępcze W większości przypadków dzieci wyrastają z alergii na białko mleka krowiego do 4. roku życia. służąca w tym okresie dieta eliminacyjna wymaga odpowiedniego zbilansowania wytwórów, by pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze błyskawicznie rosnącego organizmu. W momencie niemowlęcym i u małych dzieci niezbędne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi opartymi na hydrolizatach kazeiny albo na hydrolizatach serwatkowych.Właściwości alergizujące tych mieszanek są obniżone 500-1000-krotnie w relacji do mieszanek szablonowych. Powinny być podawane dzieciom w tych samych ilościach jak typowe mieszanki mleczne dzieciom zdrowym.Dostępne są również mlekozastępcze preparaty sojowe. Należy jednak pamiętać, iż prawie połowa dzieci uczulona na białko mleka krowiego uczula się również na białko soi. Więcej białka Po okresie niemowlęcym w diecie należy zwiększyć liczba innych źródeł białka, takich jak mięso kurcząt, indyka, królika (najmniej alergizujące rodzaje mięs), by zapobiec niedoborom tego składnika. liczba warzyw, owoców i wytwórów zbożowych powinna być taka sama jak w diecie dzieci zdrowych. Z diety trzeba wyeliminować masło na rzecz margaryn bezmlecznych. Należy również zwrócić uwagę na ewentualny bonus mleka do innych gotowych wytwórów. Nietolerancja laktozy u dzieciNiektóre dzieci cierpią na nietolerancję cukru mlecznego - laktozy. Może być ona związana z takimi chorobami jak celiakia, alergia przewodu pokarmowego, lamblioza albo z wrodzonymi niedoborami enzymów trawiennych. Objawia się przewlekłymi biegunkami fermentacyjnymi, wzdęciami, bólami brzucha.W takim przypadku niezbędne jest zastąpienie mleka mieszankami mlekozastępczymi bezlaktozowymi. U dzieci ponad 5. roku życia, jeżeli nie stwierdzono alergii na białko mleka, można podawać mleko słodkie w małych porcjach i w większych ilościach jo-gurty, mleka zakwaszone i kefiry. u dorosłychRównież u dorosłych może wystąpić nietolerancja laktozy. Odsetek osób z niedoborem laktozy, a więc enzymu rozkładającego cukier mlekowy, sięga w naszym państwie około 10-15%. Ludzie ci rzeczywiście nie powinni spożywać mleka słodkiego (ponieważ tylko taka postać mleka ma laktozę). Z kolei mogą w większości przypadków bez ujemnych konsekwencji włączyć do swoich posiłków przetwory mleczne, takie jak wspomniane już mleczne napoje fermentowane. To jest możliwe dlatego, iż w takich produktach laktoza jest w przeważającej ilości bakteryjnie rozkładana na związki pochodne, które nie wywołują wielu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego.Należy pamiętać, iż powstawanie nietolerancji pokarmowej na mleko, w szczególności u dorosłych, powiązane jest najczęściej z niepiciem mleka we inicjalnym okresie życia. Efektem tego zjawiska jest powstający wówczas brak albo niedostateczne wytwarzanie enzymu laktazy. Warto także dodać, iż u części takich osób, powracających do picia mleka, po pewnym czasie może dojść do przywrócenia wytwarzania enzymu, wskutek czego znikają symptomy nietolerancji pokarmowej mleka. W razie nietolerancji laktozy można również zażywać specjalne preparaty tego enzymu dostępne w aptekach, na przykład Lactosanol, które powinny być wypijane wraz z mlekiem.Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią liczba wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią liczba wapnia w diecie. Jego źródłem powinny być mleczne napoje fermentowane, warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki. Przykładowy jadłospis I I śniadanie II śniadanie Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiowąSałata z olejemHerbata Jogurt naturalny z muesliWoda mineralna Obiad Barszcz ukraińskiRyba z rusztuZiemniaki puréeSzpinak zasmażanyBrzoskwinia Sok grejpfrutowy Podwieczorek Kolacja Mleko zsiadłe z ziemniakami Chleb żytni razowyParówka cielęca odtłuszczonaFasolka szparagowaWoda mineralna Przykładowy jadłospis II(z produktami mlecznymi) I śniadanie II śniadanie Kefir z płatkami kukurydzianymiChleb żytni razowy z margaryną, polędwicą Surówka z ogórków i szczypiorkuHerbata Grahamka z margaryną, żółtym serem i pomidoremSok pomarańczowy Obiad Chłodnik: włoszczyzna, botwina, kefir, jajoPulpety z indyka w warzywachKasza jęczmiennaSurówka z białej kapusty,marchewki z sosem jogurtowym Woda mineralna Podwieczorek Kolacja Banan Kurczak duszony w warzywach(marchew, pietruszka)Chleb białySok wielowarzywny
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.