Objawy DIETA W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH przyczny. Czym jest chorobą nowotworową, lecz odgrywa.

Czy pomocne?

Dieta w chorobach nowotworowych leczenie

Definicja DIETA W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH: Odpowiednie żywienie nie tylko może nas uchronić przed chorobą nowotworową, lecz odgrywa również sporą rolę we wspomaganiu jej leczenia.dolegliwości nowotworowe w dalszym ciągu pozostają drugą po chorobach układu krążenia powodem zgonów w naszym państwie. W świadomości większości Polaków zakorzeniony jest pogląd, iż głównymi powodami rozwoju nowotworów jest nałóg palenia papierosów i skłonności genetyczne. Nie to jest jednak do końca prawda. Przewarzająca część badań wskazuje, iż tylko ok. 20% nowotworów ma uwarunkowania genetyczne i inne wewnątrzustrojowe, a 30% jest wywołane paleniem tytoniu. Czynniki żywieniowe z kolei są powodem aż 35% nowotworów, czyli zwiększają ryzyko zachorowania w podobnym stopniu jak palenie tytoniu. Statystyka dotycząca zachorowalności w naszym państwie na nowotwory jest zatrważająca. Rocznie wykrywa się chorobę nowotworową aż u 110 tys. Polaków, a ok. 75 tys. z ich powodu umiera.Na taki stan rzeczy wpłynęły w sporym stopniu zmiany w stylu życia. Nasz dzisiejszy tryb życia cechuje mała aktywność fizyczna - przyzwyczailiśmy się gdyż do korzystania ze środków transportu i pracy wymagającej mniejszego wysiłku fizycznego. Równocześnie nie mamy czasu na przyrządzanie pełnowartościowych posiłków, korzystamy więc z łatwego dostępu do wysoko przetworzonej żywności. Jak zapobiegać W pierwszej kolejności należy: zmniejszyć ilości tłuszczu w diecie do ilości nie większej niż 30% udziału kalorycznego, wystrzegać się nadwagi i otyłości, dbać o jakość żywności poprzez unikanie spożywania spleśniałych i przypalonych wytwórów (w trakcie przyrządzania potraw lepiej stosować niskie temperatury obróbki cieplnej). Konsekwencje ..dolegliwości Dolegliwość nowotworowa skutkuje zaburzenie funkcjonowania całego organizmu. Mogą występować stany niedożywienia w konsekwencji nierzadkiej straty łaknienia. Jeśli dolegliwość nowotworowa jest związana z przewodem pokarmowym, niedożywienie może być wywołane trudnością w przyjmowaniu pokarmów, jak również znacznym upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych. Samo leczenie również może pogłębiać stan niedożywienia, w szczególności chemioterapia. Ubocznymi skutkami chemioterapii są zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, czyli wymioty, biegunki i krwawienia.następnym niekorzystnym symptomem jest zmiana odczuwania smaku i zapachu. Problemem staje się wtedy przygotowanie takich posiłków, które aby chorym smakowały. Zaburzenia metaboliczne występujące w chorobie nowotworowej upośledzają przemiany białek, tłuszczów, węglowodanów i składników mineralnych. Konsekwencją tego są zmiany w gospodarce hormonalnej. Wpływ żywienia Właściwe żywienie nie tylko pozwala na pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, które jest zwykle większe niż u zdrowych ludzi, lecz również poprawia stan ogólny chorego. Ma to w szczególności wielkie znaczenie w razie stosowania chemio- i radioterapii, które znacząco zmniejszają odporność organizmu. Dobry ogólny stan pacjenta powiększa również szansę powodzenia leczenia chirurgicznego. Główne zasady diety Dieta w chorobie nowotworowej jest wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Przy układaniu jadłospisu należy zadbać o to, tak aby znalazły się produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, takie jak chude mięso (kurczak, królik, młoda wołowina, cielęcina), chude ryby, jaja, twarożek. Do przyrządzania potraw powinny być dobierane surowce najwyższej jakości i jak najświeższe. Korzystne efekty daje przestrzeganie zasad diety łatwo strawnej. Rekomendowane metody obróbki termicznej to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie na ruszcie. Do zagęszczania sosów i zup lepiej korzystać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany. Należy unikać warzyw strączkowych i wszystkich innych wytwórów, które mogą powodować kłopoty ze strony przewodu pokarmowego. Niezmiernie istotna jest odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych. Najwspanialszym ich źródłem są warzywa i owoce. Jednak pod względem wartości odżywczej znacząco różnią się one pomiędzy sobą. By ułatwić układanie jadłospisu, podzielono je na trzy ekipy: Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C (pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy). Warzywa będące dobrym źródłem beta-karotenu (marchew, dynia, boćwina, sałata, szpinak, strączki fasoli). Pozostałe warzywa i owoce (buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie). Jadłospis powinien być tak ułożony, by pośrodku dnia chory spożywał warzywa i owoce ze wszystkich grup i nie mniej niż 0,5 kg na dzień, gdyż są również niezastąpionym źródłem antyoksydantów chroniących przed postępem nowotworów. Dostarczają również błonnika pokarmowego, którego na dzień powinniśmy spożywać nie mniej niż 35 g. Jego dobrym źródłem są kasze, ciemne makarony, pieczywo razowe. w razie nowotworów przewodu pokarmowego, na przykład nowotworu żołądka, regularnie niezbędne jest podawanie warzyw i owoców w formie pure, przecierów albo kisielów i galaretek. Dieta powinna zawierać wtedy małą liczba błonnika pokarmowego. Dlatego należy stosunkowo możliwości wybierać młode, delikatne warzywa, usuwać pestki i skórki i wykluczyć z jadłospisu warzywa, które zawierają wiele włókna, takie jak kapusta i seler. Nowotwory nie powiązane z przewodem pokarmowym nie wymagają tego rodzaju ograniczeń: warzywa i owoce powinny być podawane głównie w formie surowej. Powinno się jeść posiłki małe objętościowo co najmniej 5 razy na dzień. Niezmiernie istotny jest sposób podawania posiłków. Należy je w jak największym stopniu urozmaicać i atrakcyjnie podawać. Posiłki monotonne i niesmaczne mogą prowadzić do obniżenia łaknienia, które i tak najczęściej jest już upośledzone, albo zwyczajnie do niezjadania posiłków poprzez chorego. w razie niektórych nowotworów, takich jak nowotwór sutka i trzonu macicy, po zakończeniu leczenia niezbędne jest, jeżeli kobieta cierpi na nadwagę, wykorzystanie diety odchudzającej. Stwierdzono gdyż, iż otyłość w znacznym stopniu powiększa ryzyko rozwoju tych nowotworów. Dieta odchudzająca powinna być służąca pod kierunkiem lekarza i nie może prowadzić do niedoboru składników odżywczych w organizmie. Wiedz, iż Nie ma diety uniwersalnej, która byłaby odpowiednia dla każdej osoby z chorobą nowotworową. Ułożenie diety powinno być poprzedzone dokładnym wywiadem żywieniowym. Dzięki niemu dietetyk uzyska wiadomości na temat ulubionych potraw i tych, których chory nie lubi. Należy zdecydowanie unikać rygorystycznych zakazów dotyczących składu diety. W jadłospisie nie powinny się znaleźć produkty, których chory nie toleruje. Dieta powinna składać się z potraw, na które chory ma ochotę, pod warunkiem, iż nie obserwuje się po ich spożyciu wyraźnych skutków niekorzystnych ( na przykład warzywa strączkowe i kapustne w razie nowotworów przewodu pokarmowego). Polepszy to znacząco samopoczucie chorego i pozwoli zaakceptować dietę
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.