Objawy DIETA W REFLUKSIE przyczny. Czym jest miesiącu ok. 15% ludzi. Niemiłe choroby można.

Czy pomocne?

Dieta w refluksie leczenie

Definicja DIETA W REFLUKSIE: Na refluks żołądkowo-przełykowy cierpi co najmniej raz w miesiącu ok. 15% ludzi. Niemiłe choroby można złagodzić właściwym odżywianiem.Do charakterystycznych symptomów tej dolegliwości należy zgaga odczuwana jako pieczenie albo palenie w rejonie górnej przełyku, za mostkiem albo w dołku podsercowym. Sok żołądkowy drażni delikatną ścianę przełyku, powodując uczucie pieczenia, a niekiedy ucisku za mostkiem, imitującego bóle wieńcowe. Zgaga występuje regularnie w okresie zmiany pozycji ciała albo w trakcie wysiłku fizycznego. Typowy dla refluksu jest także dyskomfort wywołany odczuwaniem gorzkiego albo kwaśnego smaku. Powodem tego jest zarzucanie treści żołądkowej lub przełykowej do gardła. Do niemiłych symptomów refluksu należy również nadmierne wydzielanie śliny w trakcie bólu.Najczęściej powodem występowania dolegliwości refluksowej jest niepoprawne działanie dolnego zwieracza przełyku. Ciągłe narażenie błony śluzowej przełyku na kontakt z kwaśną treścią pokarmową skutkuje zmiany zapalne zwane refluksowym zapaleniem przełyku. Przyczynia się to do znacznego nasilenia symptomów chorobowych.Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie symptomów refluksu. Fundamentalnym zaleceniem jest pomniejszenie ilości tłuszczu w diecie, bo składnik ten znacząco nasila choroby. W razie gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę albo jest otyła, służąca dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, lecz również niskokaloryczna. Zredukowanie masy ciała skutkuje gdyż pomniejszenie symptomów refluksu.Dozwolone: Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica). Chude towary mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą symptomy zgagi. Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe. Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano albo ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, na przykład koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem. Mała porcja ciasta drożdżowego albo biszkoptowego. Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej). Niewskazane: Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu ( na przykład tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (( na przykład baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson). Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage. Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki. Jedzenie potraw smażonych. Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie regularnie przyczynia się do stworzenia refluksu. Warto więc zrezygnować także z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą. Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców i surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret. Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe. Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta albo torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi). Napoje gazowane - wywołują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Niektóre soki - najczęściej symptomy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego. Mocna kawa i herbata (w szczególności na czczo) i alkohol (w dowolnej postaci). Noszenie obcisłych ubrań albo pasków po jedzeniu. Przykładowy jadłospis I śniadanie II śniadanie Chleb żytni razowy z margaryną,wędliną drobiowąSałata z olejem, herbata Bułka z twarożkiem i rzodkiewkamiSok marchwiowy Obiad Zupa kalafiorowaPulpety z indyka w sosie koperkowymZiemniaki z wodyBuraczkiSok jabłkowy Podwieczorek Kolacja Banan z jogurtemnaturalnym odtłuszczonym Pieczywo mieszane z margarynąSzynka drobiowaMarchewka z jabłkiemWoda mineralna niegazowana Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków na dzień, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.