Leczenie Jak powinna wyglądać zrównoważona dieta przyczyny. Jak leczyć „jesteś tym, co jesz”.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Jak powinna wyglądać zrównoważona dieta?

Definicja z ang. How should look like a balanced diet, z niem. Wie sollte wie eine ausgewogene Ernährung aussehen.

Jak leczy DIETETYK w przypadku JAK POWINNA WYGLĄDAĆ ZRÓWNOWAŻONA DIETA: Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, iż „jesteś tym, co jesz”. Poprawna dieta ułatwia nam życie. Skutkuje, iż mamy wystarczająco siły, tak aby realizować nasze plany, cele. Dzięki niej nie powinniśmy mieć problemów z przemianą materii, czy także słabą odpornością. Zdrowa, zrównoważona dieta powinna nam pomagać a nie szkodzić naszemu organizmowi. Istotne to jest, tak aby określić jak w twoim wypadku powinna wyglądać zrównoważona dieta. Będzie ona wyglądać inaczej w zależności od twojego trybu życia. Jedni mogą potrzebować więcej białka, a inni więcej węglowodanów. W poniższym artykule znajdziesz wiadomości jak powinna wyglądać zrównoważona dieta i znajdziesz przykłady produktów, które należy do niej włączyć.
krok 1
Zdrowa dieta powinna zawierać odpowiednią liczba tłuszczów, białek, węglowodanów i substancji odżywczych. Powinna ona dostarczyć nam niezbędnej do życia energii. Wybrane diety powodują, iż czujemy się permanentnie przemęczeni, ociężali, ospali. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, jednakże warto zastanowić się nad tym, co jemy i zmienić nawyki żywieniowe. Początkowo może być ciężko. Organizm niechętnie zmieni własne nawyki. Warto jednak o to zadbać.
krok 2
Zrównoważona dieta powinna składać się w około 12 – 14% z białek. Max. rekomendowana granica to 15%. Białka spełniają bardzo istotną funkcję w naszym organizmie. Po pierwsze regulują mechanizm przemiany materii i biorą udział w utrzymaniu bilansu wodnego organizmu na prawidłowym poziomie. Białka także pełnią role bariery odpornościowej; chronią przed działaniem drobnoustrojów i wirusów. Pełnią funkcję budulcową i naprawczą. Regulują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka znajdziemy w mięsie (między innymi z kurczaka), jajach, orzechach (również masło orzechowe), produktach zbożowych czy także nabiale (mleko, sery - szczególnie zaleca się parmezan, który zawiera aż 40% białka).
krok 3
Następnie są tłuszcze. Ich zapotrzebowanie przy zrównoważonej diecie wynosi 30%. W tym przedziale powinny znaleźć się także nienasycone kwasy tłuszczowe ( około 3%). Ich funkcją przede wszystkim jest dostarczanie energii. Dzięki nim nasze narządy są chronione przed urazami mechanicznymi. (również dzięki nim temperatura naszego ciała jest utrzymywana na stałym poziomie. Tłuszcze nasycone znajdziemy w większości produktów, ((między innymi w olejach roślinnych, rybach, mięsie, nabiale (na przykład mleko, śmietana wysokoprocentowa).
krok 4
Przejdźmy teraz do węglowodanów. Ich liczba nie powinna przekraczać 50 –60%. Do tej ilości powinniśmy dodać także cukry proste (( około 10%). Węglowodany są niezbędnym źródłem energii. Hamują także krzepnięcie krwi i pełnią funkcję zapasową i transportową. Węglowodany znajdziemy w produktach: makarony, biały ryż, owoce - zwłaszcza banany, produkty zbożowe, mleko.

Lekarz Dietetyk: JAK POWINNA WYGLĄDAĆ ZRÓWNOWAŻONA DIETA; WIE SOLLTE WIE EINE AUSGEWOGENE ERNÄHRUNG AUSSEHEN; HOW SHOULD LOOK LIKE A BALANCED DIET;

Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.