Leczenie Nawadnianie organizmu – co jeść przyczyny. Co znaczy dużej mierze zależy od ilości wody.

Czy pomocne?

100% pozytywne
2 głosy

Nawadnianie organizmu – co jeść

Definicja z ang. Irrigation body - what to eat, z niem. Bewässerung Körper - was zu essen.

Co to znaczy: Czy wiesz, iż Twój organizm złożona jest w 70 procentach z wody i Twoja waga w dużej mierze zależy od ilości wody właśnie. Każdy organ, każda komórka i tkanka Twojego ciała w dużej mierze jest uzależniona od wody, by poprawnie działać i dobrze pełnić własną funkcję. Jeżeli czujesz, iż nie jesteś poprawnie nawodniona musisz koniecznie coś z tym zrobić. Możesz oczywiście pić mnóstwo wody i różnego rodzaju płynów, lecz woda znajduje się także w niektórych produktach, i to w dużych ilościach. Każdy z tych produktów zawiera różne ilości wody, dlatego mimo wszystko nie wolno zapominać o piciu wody. To jest składnik, którego przedawkowanie niczym nie grozi. Co jeść, by nawodnić organizm? Po jakie produkty sięgać, by się nie odwodnić? Spis poniżej.
krok 1


Arbuz.

Arbuz. Nie bez powody angielska nazwa arbuza to watermelon (water – z angielskiego woda). Arbuz jest niesamowicie nawodniony. Ten soczysty, słodki owoc to jedno z najlepszych źródeł wody, jeżeli chodzi o pożywienie. Rewelacyjnie ugasi marzenie w upalny dzień. Niemal 92% zawartości arbuza to woda. Oprócz tego znajduje się w nim mnóstwo magnezu, sodu, potasu, wapnia czy soli mineralnych, które dopełniają niedobory tych substancji w naszym organizmie. Arbuz potrafi nawodnić nasze ciała lepiej niż woda czy napoje izotoniczne. To jest również dobre źródło witamin A i C, które są istotne dla naszego serca, kości i skóry. Ponadto, zawiera mnóstwo likopenu, który może pomoc organizmowi ochronić się przed niektórymi typami raka i chorobami serca. Wiadomość najważniejsza dla dietetyków – arbuz jest niskokaloryczny, więc spokojnie można go jeść.
krok 2


Ogórek.

Ogórek. Podobnie jak arbuzy, ogórki zawierają wiele wody. Najwięcej wody znajduje się w miąższu. Trudno uwierzyć, lecz ogórki składają się z wody aż w 95 procentach. Szklanka pokrojonego w plasterki ogórka potrafi nawodnić organizm w takim samym stopniu jak szklanka wody. Ogórki oprócz wody zawierają kwas kawowy, witaminę C, które pomagają zredukować swędzenie i złagodzić podrażnienia skóry. Dlatego okłady z ogórka regularnie stosuje się przy oparzeniach słonecznych i piekących i swędzących oczach. Najlepsze ogórki to te świeże, prosto z krzaka. lecz i kiszone czy konserwowe zawierają wodę, jednak już wiele mniej. Ogórek świetnie nadaje się do sałatek, na zupę czy koktajl. Nierzadko stosuje się go w kosmetyce, by nawodnić i odżywić skórę.
krok 3


Jabłka.

Jabłka. Już jedno małe jabłko zawiera 110 ml wody. Sporą zaletą to jest, iż jabłka są dostępne poprzez cały rok. Jabłka zawierają wiele witamin, minerałów, soli mineralnych i protein. Są one również dobrym źródłem antyoksydantów i błonnika. Jabłka zielone zawierają mniej cukrów niż pozostałe, dlatego jeżeli jesteś na diecie, wybieraj właśnie jabłka zielone, nie rezygnuj z jabłek kompletnie. Jabłka gdyż pomagają w utracie wagi, obniżają poziom złego cholesterolu i chronią nas przed cukrzycą, astmą, chorobami układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami raka.
krok 4


Ugotowana owsianka.

Ugotowana owsianka. To może zabrzmieć dziwnie, lecz to prawda. Owsianka jednak sama w sobie nie ma właściwości nawadniających, , lecz gdy ugotujesz ją w wodzie czy mleku wchłania ona bardzo wiele tego płynu. Dlatego miska ugotowanej owsianki nawodni Cię bardziej niż pomarańcze, ogórki czy zupa. Ponadto owsianka jest bardzo zdrowa. Zawiera nierozpuszczalne białko, które pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a poprzez to chroni przed chorobami serca. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko raka jelita i sprawia, iż czujemy się lżej, lepiej, zdrowiej.
krok 5


Zielone sałaty.

Zielone sałaty. Większość zielonych sałat jest naładowana wodą nawet w 90 procentach. Dlatego efektywnie nawadniają i są niskokaloryczne. Czujesz się syta, nawodniona, mniej jesz i szybciej tracisz wagę. Co więcej sałaty zawierają błonnik, witaminę C, kwas foliowy i beta karoten, który utrzymuje skórę i oczy w zdrowiu.
krok 6


Truskawka

Truskawki, brzoskwinie, mango (kantalupa). Wszystkie te owoce zawierają wiele wody i obfite ilości potasu. regularnie tracimy potas razem z potem, warto więc uzupełniać jego ilości w organizmie. Wraz z sodem potas reguluje poziom płynów w organizmie, co pozwala kontrolować krwiobieg i bicie serca. Możesz czerpać pełnię korzyści z tych owoców przygotowując z nich zupę: zmiksuj ze sobą melona, truskawki, nektar z brzoskwini, sok z limonki i sól morską.
krok 7


Cukinia.

Cukinia. To jedno z najlepiej nawadniających warzyw, jako że zawiera aż 95 proc. wody. To warzywo jest niskokaloryczne, dzięki czemu nasyci Cię bez dostarczania zbędnych kalorii. Ponadto cukinia jest świetnym źródłem protein, błonnika, potasu, kwasu foliowego, witamin A i C – wszystko co dobre dla Twojego zdrowia.
krok 8


Seler naciowy.

Seler naciowy. Seler to 96 proc. wody. Ponadto, tak aby pogryźć i połknąć seler organizm traci trochę energii, a utrata energii to utrata kalorii. Seler jest naładowany witaminami, aminokwasami, minerałami i solami mineralnymi, które wspomagają nawadnianie dwa razy skuteczniej niż wypicie zwykłej szklanki wody. Seler to świetna przekąska, która odżywi, dostarczy witamin, wody i sprawi, iż będziesz czuć się lekko i zdrowo.
krok 9


Marchewka.

Marchewka. Patrząc na zwartą budowę marchewki ciężko uwierzyć, iż marchewka potrafi nawodnić nasz organizm. Marchewka gdyż w 87 procentach złożona jest z wody. Co więcej, zawiera ona mnóstwo beta karotenu, antyoksydantu, który ma zbawienny wpływ na nasze oczy, w tym kataraktę i zwyrodnienie plamki żółtej. Im więcej beta karotenu, tym mniejsze ryzyko wystąpienia tych chorób. Ponadto udowodniono, że składniki zawarte w marchewce pomogą nam w ochronie poprzez rakiem płuc, skóry i j. ustnej.
krok 10


Ananas.

Ananas. To pyszny, słodki, soczysty owoc, który również skrywa w sobie duże pokłady wody. Ananas pomoże Ci naturalnie oczyścić organizm i stracić na wadze. Oprócz tego ananas zawiera bromelinę, enzym ułatwiający trawienie. Dlatego układ trawienny pracuje lepiej, szybciej tracimy na wadze. Ponadto ananas łagodzi stany zapalne i wspomaga naprawę mięśni. Warto go jeść więc nie tylko z racji na nawodnienie organizmu.
Skomentuj, zadaj pytanie lekarzowi:
Opinie, pytania i komentarze 0
  • Zostań pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis.